Masuri pentru buna folosire a apei in regiunile cu ploi insuficiente

In  cele de mai jos veti descoperi cateva recomandari utile pentru situatiile in care ferma dvs. se afla intr-o zona cu ploi insuficiente. In plus fata de acestea, echipa Biso Romania va sta oricand la dispozitie atat cu solutii concrete, de utilaje si echipamente agricole, cat si cu exemple de succes din experienta de lucru cu fermieri care s-au confruntat cu provocari similare.

In primul rand, fermierul trebuie sa cunoasca care sunt conditiile obisnuite de ploaie din

zona in care foloseste terenul, iar daca stie ca ploile sunt de regula insuficiente, trebuie sa

foloseasca un sistem de agricultura corespunzator acestor conditii, adica sa nu gandeasca sa

introduca culturi sau metode de cultura care ar putea aduce venituri mai mari in alte regiuni, dar nu se pot dezvolta acolo unde nu ploua suficient.

 

In al doilea rand, el trebuie sa aiba in vedere ca un an cu ploi insuficiente poate veni oricand, si sa nu spere ca un timp cu suficiente ploi existentla un moment dat se poate prelungi oricat. In al treilea rand, trebuie bine cunoscut ca exista anibuni si ani rai, si ca urmare trebuie ca din anii buni sa se pastreze rezerve de furaje si chiar dealimente pentru familie, precum si rezerve de bani care sa acopere deficitele din eventualii aniprosti. In al patrulea rand, trebuie urmarita starea solului inainte de insamantare si stareaculturilor in tot timpul anului pentru a putea adapta lucrarile agricole la modificarile care potinterveni oricand in cantitatea de ploaie si in starea de umiditate a solului.

 

Cu privire la structura culturilor, in regiunile cu lipsa de apa vor trebui alese culturi

putin pretentioase: cereale, floarea soarelui, mazare, porumb, lucerna. Rapita, cultura foarte

actuala, se poate cultiva, dar stiind ca exista riscul ca in unii ani sa nu produca. Nu se va cultiva soia, trifoi, culturi duble.

 

Succesiunea si rotatia culturilor sunt cele obisnuite, cu unele situatii speciale cum ar fi

renuntarea la cereale de toamna dupa culturi care consuma multa apa din sol, cum este floarea soarelui sau lucerna. Este uneori dificil sa se urmeze in toti anii succesiunea optima de culturi, uneori toamna fiind atat de uscata incat trebuie renuntat la insamantari si inlocuit culturile respective cu culturi similare de primavara. Un caz extrem este cel al pierderii unei culturi in timpul anului, din cauza unei lipse extreme de ploi. In acest caz, daca urmeaza o perioadasuficient de ploioasa, se poate reinsamanta o cultura pentru care nu este inca prea tarziu. In regiuni mai uscate decat Romania se foloseste sistemul de cultura cu 1 - 2 ani cultivati si 1 an fara cultura, in care terenul se mentine curat de buruieni, pe cat se poate acoperit cu resturi de paie sau coceni din anul trecut, astfel inmagazinandu-se in sol o cantitate suficienta de apa pentru anul urmator. Acest sistem, folosit in urma cu multi ani si in Romania, nu mai este indicat astazi, aici ploile nefiind de obiecei chiar atat de reduse, deoarece s-au dezvoltat tehnici de cultura care permit in anii normali sa se obtina recolte suficiente.


Alegerea soiurilor si hibrizilor este un element deosebit de important. Astfel, se

recomanda pentru grau soiurile Dropia, Rapid si Flamura 85, iar pentru porumb hibrizii Fundulea 322, Fulger si Soim. In general, este cu totul gresit sa se foloseasca soiuri sau hibrizi de mare productivitate, deoarece acestia cer multa apa, si trebuie folosite soiuri si hibrizi mai putin productivi, dar care pot da recolte suficiente in toti anii.


In ceea ce priveste lucrarile solului, regiunile mai uscate ale Romaniei sunt cele mai

indicate pentru sistemele de lucrari conservative. Lucrarile conservative au ca scop principal tocmai economisirea apei din sol. Intrucat in prezent in Romania terenurile sunt mult imburuienite, iar utilajul agricol pentru semanat direct este aproape inexistent, folosirea extinsa a lucrarilor conservative nu este posibila. Se recomanda de aceea un sistem alternativ de lucrare a solului, cu aratura in anii in care urmeaza culturi de porumb sau floarea soarelui, si discuire sau lucrare cu cizelul in anii in care se insanteaza cereale de toamna. Deosebit de important este sa evite scoaterea de bulgari, obisnuita daca solul este prea uscat si daca aratura se face la adancime prea mare (peste 20 - 22 cm). In anii cu toamne foarte uscate aratura de toamna va trebui amanata.


Aplicarea ingrasamintelor se va face exclusiv pe baza analizei agrochimice a solului,

repetata la fiecare 4 - 5 ani. Se vor folosi ingrasaminte ca azotatul de amoniu, superfosfatul sau ingrasamntul complex NPK. In anii foarte uscati cantitatile de ingrasaminte vor fi reduse la circa doua treimi din cele normale, deoarece cantitati mai mari nu pot fi folosite de culturi in astfel de ani si pot chiar diminua recoltele.

Lucrarile de intretinere a culturii sunt deosebit de importante, in special cele de

combatere a buruienilor prin prasit sau pe cale chimica, deoarece buruienile consuma o parte din apa existenta, si asa putina.


Recoltarea culturilor nu pune probleme speciale, este chiar usurata fata de regiunile mai

umede, deoarece in cei mai multi ani ea nu este impiedicata de ploi. Dupa recoltare terenul

trebuie mentinut curat de buruieni, pentru ca acestea consuma din apa si asa putina a solului. Este bine ca terenul sa fie acoperit in timpul verii si toamnei cu resturi de paie de la cultura precedenta, deoarece acestea reduc pierderile de apa din sol.

Sursa: Codul de bune practici, publicat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICPA) Bucuresti

Publicat in 30-iun-2015