28.229.000 lei pentru fermierii afectati de inundatii in 2014

In sedinta de Guvern din data de 29 aprilie 2015 a fost adoptata o Hotarare prin care se acorda un sprijin pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate in perioada ianuarie-august 2014 care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal.

Hotararea Guvernului nr. 865/2014 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate in perioada ianuarie-august 2014 care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal" a creat cadrul legal privind acordarea de compensatii producatorilor agricoli afectati de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii de apa produse de ploi torentiale, vant puternic, caderi masive de zapada, inghet, astfel incat acestia sa isi continue ciclul de productie. 

Producatorii agricoli afectati de fenomene hidrometeorologice nefavorabile au avut termen pana in data de 7 noiembrie 2014 pentru a depune cereri de ajutor precum si alte documente doveditoare care sa ateste ca desfasoara o activitate economica cat si paguba produsa. Cei care au depus cereri de ajutor de minimis in baza acestui act normativ nu au beneficiat de nicio plata in anul 2014.

De aceea, a fost necesara elaborarea unei noi Hotarari de Guvern care sa deblocheze situatia in anul 2015, pentru a se asigura un tratament nediscriminatoriu producatorilor agricoli care au depus cereri de sprijin si documente insotitoare acestora conform prevederilor HG nr.865/2014. Totodata, se asigura un tratament nediscriminatoriu si pentru toti producatorii agricoli care au detinut culturi in spatii protejate si care au fost afectati de fenomene hidrometeorologice, care s-au manifestat in perioada ianuarie-august 2014. Se estimeaza un numar de peste 7500 beneficiari ai acestei scheme de ajutor de minimis.

Cuantumul maxim al sprijinului financiar este urmatorul:

a) grau, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapita, orz, secara, triticale, ovaz, soia, orzoaica - 335 lei/ha;
b) legume in camp, pepeni - 610 lei/ha;
c) cartof - 700 lei/ha;
d) plantatii pomicole - 1.200 lei/ha;
e) plantatii viticole - 500 lei/ha;
f) sfecla de zahar - 400 lei/ha;
g) lucerna, mustar, tutun - 250 lei/ha;
h) capsuni - 300 lei/ha;
i)  culturi in spatii protejate  – 1.200 lei/ha.

Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi echivalentul in lei al sumei de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazuta de prezenta hotarare sunt de 28.229.000 lei si se asigura de la bugetul de stat.

Biso Romania, prin echipa sa, va poate oferi consultanta si recomandari cu privire la utilajele ce pot contribui la lucrarea pamantului astfel incat recoltele dvs. sa nu fie afectate de inundatii.

Publicat in 8-mai-2015