Un austriac verifica personal toate utilajele vandute de Biso

Wolfgang Zimmerman este, de 3 luni, noul manager pentru calitatea produselor al Biso Romania. Rolul lui este sa supravegheze fiecare livrare in parte pentru ca fermierul sa primeasca ceea ce a cumparat, in cea mai buna conditie. Este o munca interna, fara vizibilitate in afara sediului de la Drajna. Din pozitia aceasta, de observator atent al fiecarui echipament vandut de Biso, Zimmerman este si un foarte bun consilier pentru perfectionarea lor.

“Ma ocup cu controlul calitatii utilajelor inainte de livrare si ma asigur ca totul este perfect”, explica senin, in engleza. “Exista un set de pasi care se fac inainte de livrare. Verific fiecare element, ca sa fim siguri ca atunci cand ajunge in ferma este complet functional.” Toate utilajele vandute de Biso Romania ajung mai intai la Drajna si de aici pleaca la fermieri, dupa ce primesc OK-ul lui Zimmerman. Tot el se ocupa de asigurari, de relatia cu transportatorii si, de obicei, incaseaza schimbarile pe care le opereaza acestia.
 
In Austria natala, familia lui are o ferma de 100 de hectare, in care cultiva in principal cartofi si sfecla de zahar. Mai au si ceva porumb, dar nu mult, isi aminteste el de acasa. In ferma lucreaza tatal lui impreuna cu fratele mai mare. Productiile cu care se lauda sunt consistente, 70 de tone la hectar pentru cartofi si 50 de tone la sfecla de zahar. “Ferma familiei mele este in partea de Est a Austriei, o zona unde este mai seceta, si poate de aceea”, crede Zimmerman.
 
In Romania a venit de 5 luni. A apucat sa viziteze ferme, iar echipa Biso il ia pe teren, pentru a intelege piata si oamenii. “In Romania este ca in Austria, doar ca aici fermele sunt la o scara ceva mai mare”, rade el. “Aici o ferma medie are 500 de hectare, din ce am aflat eu. Am remarcat insa pamantul, care e ieftin fata de Austria. Acolo s-au vandut ferme cu 2 euro pe metru patrat. Sigur, la noi pretul depinde de calitatea solului. Daca are pietre e mai ieftin, pentru ca nu retine apa.”
 
Inainte de a veni in Romania a facut mai multe sesiuni de training in fabrica Biso din Slovacia. Iar acum, o data pe luna se reintoarce in fabrica ca sa discute cu cei de acolo ce trebuie facut pentru a imbunatati utilajele. “Am o schema anume. Un client trebuie sunat imediat dupa ce a primit un utilaj. Apoi, il mai sun o data dupa o luna si inca o data dupa 6 luni. Ma intereseaza sa aflu ce a remarcat in neregula la o masina, ce crede el ca ar trebui modificat, schimbat.”
 
De cand este in Romania, a trimis cateva observatii catre sediul central. Iar unele dintre ele au devenit deja realitate. “De exemplu, am schimbat un combinator. Am cerut sa fie modificat modul in care se ridica masina, sa aiba cilindru hidraulic si sa nu se mai ridice din hidraulica tractorului. Si s-a facut.”
 
Pentru 2015 isi propune sa ajunga la o viteza de livrare pentru piesele de schimb in 24 de ore, cel mult 48 de ore pentru cele rare. “Fermierul trebuie sa primeasca serviceul repede, pentru ca altfel masina sta si asta il costa. Dar nici nu poti tine absolut toate piesele de schimb in depozit, blocate, asteptand, pentru ca si asta costa.”
 
a consemnat
Andrei OSTROVEANU
Articol publicat in revista “Profitul agricol”

Published on 15-Dec-2014